lesnik-1

Баш Наш Лешник

Баш Наш Лешник

Лешник припада групи језграстог воћа и представља плод биљке леска. Има прелеп слаткаст укус и може се јести сиров, печен или самлевен у пасти. Лешник се, поред тога што представља здраву и укусну грицкалицу, користи и као додатак многим јелима. Поред тога што има изузетан еколошки значај, јер је веома битан извор полена за пчеле, лешник има одличан нутритивни профил који позитивно утиче на здравље људског организма.

Баш Наш Лешник

Баш Наш Лешник

Језгро лешника садржи лако сварљиве и хранљиве материје и витамине А, Е, Ф, К и витамине Б групе. Витамин А повољно утиче на кожу, косу, зубе и на већину унутрашњих органа и јача имунитет организма. Витамин Е одржава виталност коже и изузетно је добар за крвне судове и рад срца. Витамини К и Ф позитивно утичи на косу и кожу и на метаболизам. Витамини Б групе, нарочито витамини Б1 и Б6, позитивно утичу на повећање мишићне масе и енергије организма, али и на концентрацију и целокупан нервни систем. Витамин Б6 се посебно препоручује трудницама како би се спречила појава пост-порођајне депресије.

lesnik-2
lesnik-3

Баш Наш Лешник

Баш Наш Лешник

Језгро лешника је невероватан извор минерала (магнезијум, фосфор, цинк, гвожђе, калцијум) и као такав представља једну од енергетски највреднијих намирница. Омега 3 и Омега 6 киселине које се налазе у лешнику, одличне су за смањивање лошег холестерола. С обзиром на свој састав, лешник представља одличну замену за масне и нездраве грицкалице, јер пружа довољно енергије и повољно утиче на комплетан кардиоваскуларни систем. Због тога зазузима почасно место у кулинарском свету и саставни је део многих посластица. Лешник садржи висок проценат уља, чак 60%. Цеђењем лешника добија cе природно хладно цеђено уље које представља одличан препарат за негу суве и оштећене коже и коже склоне акнама, јер чисти поре и спречава да се себум задржи. Лешниково уље кожа јако добро упија јер је богато незасићеним масним киселинама. Његовим наношењем кожа се затеже и делује боље и здравије, због чега се користи у ароматерапији, приликом масажа и као додатак лосионима и кремама намењеним за негу коже.

Баш Наш Лешник

Баш Наш Лешник

Здравствени бенефити лешника:

• пуни су хранљивих састојака
• убрзава рад лењих црева
• доприносе смањењу гојења
• моћни су антиоксиданти
• снижава ниво холестерола
• побољшава број сперматозоида
• побољшава рад мозга
• смањује ризик од појаве рака
• подржава здравље срца
• смањује упалне процесе
• утиче на опште здравље коже и косе

lesnik-4
lesnik-5

Баш Наш Лешник

Баш Наш Лешник

Лешник као висококалорочна намирница је одлична за обезбеђивање довољне количине енергије у току дана. Протеини из лешника пружају веома значајан проценат есенцијалних амино киселина. Лешник са свега 16,7 грама угљених хидрата, спада у намирнице са ниским садржајем угљених хидрата и као такав је веома погодан за људе који се придржавају кето исхране. Од 16,7 грама угљених хидрата само 4,34 грама заузимају шећери, а остатак чине влакна која су потребна за нормално функционисање организма. Највећи проценат у укупном саставу лешника зазузимају масти. Лешник садржи здраве мононезасићене и полинезасићене масне киселине. Због значаја есенцијалних масних киселина за организам није ни чудно што лешник зазузима високо место на листи здравих намирница.

Go to top